CIASTECZKA BABCI
50 dkg mąki
25 dkg masła
7 żółtek
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce.
Pianka
2 białka
20 dkg cukru pudru
Białka ubić z cukrem.
Dodatki
Orzechy krojone, słoik dżemu.
Ciasto rozwałkować.Wykrawać foremką ciasteczka. Na wierzch każdego nałożyć piankę i posypać orzechami. Upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C. Po upieczeniu pasujące do siebie kształty ciasteczek sklejać dżemem.
CIASTECZKA Z KOKOSEM
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zrobić ciasto, schłodzić w lodówce (2-3 godziny).
Masa kokosowa
3 białka
2 szklanki cukru pudru
25 dkg wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
CIASTKA Z SEZAMEM
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 szklanka tłuszczu do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka cukru
2 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 1/2 szklanki sezamu
Składniki wymieszać, na koniec dodając sezam. Z ciasta uformować kulki, ułożyć je co 5 cm. Piec 10-12 min. w temp. 180 st. C.
Uwaga ode mnie, powiększają dwukrotnie swoją objętość.
Z każdego z przepisów wychodzi jeden duży półmisek ciastek. Nie polecam wkładania do piekarnika dwóch blach jednocześnie, nie pieką się równomiernie. Smacznego !
Wykorzystane przepisy:
Siostra Anastazja (2013). Wielka księga ciast Siostry Anastazji. Kraków: Wydawnictwo WAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz